Hemorroidet, pohimet e sakta dhe të pasakta rreth tyre

Hemorroidet, shkaqet e tyre:

Edhe pse shumica e pacientëve diagnostikohen me hemorroide pas moshës 30 vjeç, e vërteta është se hemorroidet janë të përhapura më shumë nga ç’mendojmë. Shkaqet kryesore të kësaj gjendje janë:

 • Konstipacioni kronik
 • Diarrea kronike
 • Shtatzania dhe lindja
 • Obeziteti
 • Të ulurit për një kohë të gjatë
 • Ngritja e peshave të rënda
 • Mosha

Më poshtë janë renditur disa pohime të sakta dhe të pasakta rreth tyre:

 • E pasaktë: -Mjafton të shfaqen njëherë hemorroidet, dhe ato do të jenë një problem që do të ripërsëritet gjithmonë.

E saktë: Kjo nuk ndodh gjithmonë, veçanërisht tek personat që zhvillojnë hemorroide për shkak të një situate të përkohshme si shtatzania, lindja apo shtrëngimi për stimulimin e zbrazjes së zorrës etj. Shumica e trajtimeve të hemorroideve janë efikase, por për të parandaluar përsëritjen e tyre duhet të kemi një dietë të pasur me fibra, fruta dhe shumë lëngje për zbutjen e feçeve.

 • E pasaktë: Vetëm të moshuarit zhvillojnë hemorroide.

E saktë: Edhe pse është e vërtetë se rreth gjysma e individëve kanë zhvilluar hemorroide në moshën 50 vjeçare, mosha e madhe nuk është shkaku kryesor i hemorroideve. Faktorë risku të tjerë janë shtatzania, konstipacioni kronik (kapsllëku), obeziteti etj. Individët e moshuar që kanë tendencë të zhvillojnë hemorroide duhet të ndjekin disa hapa të thjeshtë: të paktën 8 gota ujë në ditë, dietë e pasur me fibra dhe fruta, zarzavate, drithra, shmangia e pozicioneve ulur për një kohë të gjatë, shtrëngime të panevojshme, pesha të rënda etj.

 • E pasaktë: -Hemorroidet nuk janë të shpeshta dhe kaq të sikletshme.

E saktë: Në fakt, hemorroidet janë të shpeshta si në burra, ashtu edhe në gra, dhe gati gjysma e njerëzve zhvillojnë hemorroide gjatë jetës së tyre. Hemorroidet janë shumë të sikletshme dhe të dhimbshme.

 • E pasaktë: -Hemorroidet janë të vështira për t’u trajtuar.

E saktë: Ka shumë mënyra për të trajtuar hemorroidet, nga ato minimale në kushte shtëpiake deri tek mjekimet efikase apo dhe procedurat kirurgjikale. Të gjitha trajtimet me barna janë relativisht të lehta dhe pa dhimbje.

 • E pasaktë: -Hemorroidet rrisin riskun e kancerit kolonorektal.

E saktë: Nëse një person dyshon se ka hemorroide, është shumë e rëndësishme një vizitë tek mjeku për të përjashtuar çdo ndërlikim serioz. Megjithatë, zhvillimi i hemorroideve në asnjë mënyrë nuk është tregues i një risku për kancer.

 • E pasaktë: -Ata që kanë dietë të pasur me fibra nuk duhet të shqetësohen për hemorroidet.

E saktë: Edhe pse konsumi i fibrave është një nga mënyrat e parandalimit të zhvillimit të hemorroideve, ajo nuk është e vetmja mënyrë. Zakonet e përdorimit të tualetit influencojnë shumë në zhvillimin e hemorroideve. Shmang qëndrimin ulur për një kohë të gjatë në tualet, shtrëngimin gjatë defekimit etj. Përveç konsumit të fibrave, 8 gota ujë në ditë janë thelbësore.

Trajtimi i hemorroideve dhe variçeve me Pilex

Kombinimi i Pilex tableta dhe Pilex pomadë redukton me efikasitet përmasat hemorroidale, përmirëson simptomat (dhimbje, gjakrrjedhje, prurit), si dhe korigjon konstipacionin kronik që shpesh
shoqëron rastet hemorroidale. Mekanizmi i veprimit të Pilex tableta dhe pomadë është kompleks. Ekstraktet bioaktive të Pilex shfaqin
veti të fuqishme anti-inflamatore dhe analgjezike. Vetitë antioksidante mbrojnë nga dëmtimi i radikaleve të lira si dhe tonifikojnë paretet venoze. Bioflavonoidet (rutina, kuercetina, hesperidina) të kombinuara me vitaminën C ruajnë strukturën normale të kolagjenit, forcojnë tonusin e pareteve venoze dhe rregullon përshkueshmërinë kapilare. Veprimi antibakterial parandalon infeksionet, kurse veprimi hemostatik ndihmon në ndalimin e hemorragjive hemorroidale. Veprimi antihistaminik redukton pruritin rreth anusit, ndërsa veprimi cikatrizues përshpejton shërimin. Veprimi laksativ i përbërësve korrigjon konstipacionin kronik të lidhur me hemorroidet.

Dhjami visheral dhe ndërlikimet shëndetësore; benefitet e Liv.52

Ndihesh sikur ke shtuar ca kile rreth belit? Faji i konsumit të tepërt të mishit, vezës apo vajit të palmës? Ndodh tek shumica jonë. Por dhjamosja visherale apo dhjami rreth belit (insulina është shkaku kryesor) nuk ka të bëjë vetëm me rrobat e stinës apo thjesht ca kile më tepër; ajo mund të jetë simptoma i një problemi shëndetësor të fshehur. Vlerat e larta të glukozës në gjak, presionit të gjakut, kolesteroli dhe trigliceridet (profili metabolik) tregon për shenjat e diabetit dhe risk të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare. Në shumë raste, individët me këto shenja nuk e dinë gjendjen e tyre. Këta individë mund të kenë dhe shenja të pllakave aterosklerotike në arteriet e qafës dhe aortës abdominale, të cilat rrisin riskun e atakut kardiak dhe “goditjes në tru”. Por jo vetëm kaq, dhjami visheral lidhet ngushtë edhe me apnenë e gjumit, gutën, tromboza e venave të thella, osteoartriti, infeksione mykotike, sëmundje të lëkurës dhe probleme neurologjike. Ndërsa dhjami visheral është një problem për të dy gjinitë, femrat kanë tendencën të grumbullojnë më shumë masë dhjamore rreth belit sesa burrat. Kjo rritet më shumë në moshat mesatare gjatë fazë së menopauzës.
Për të shkëputur lidhjen insulinë- dhjamosje visherale, duhet të ndryshojmë sjelljen e të ushqyerit. Nëpërmjet ushqyerjes duhet të vendosim ekuilibrin hormonal ndërmjet insulinës, GH (hormoni i rritjes), IGF1 dhe kortizolit. Të ushqyerit funksional e sheh ushqimin si instrument parandalues, terapeutik por edhe shërues, që në një farë mënyre as mjekësia moderne me barnat e saj allopatike nuk mund t’a bëjnë.
Lajmi i mirë? Mund t’a fitojmë betejën; të ushqyerit në ekuilibër, ushtrime fizike, gjumë të shëndetshëm dhe sa më pak stres.

Bimët mjekësore tek formula e Liv.52; çikorja, njëmijëfletëshi, arjuna, capparis shfaqin veti të fuqishme hepatoprotektive, rivendosin funksionin fiziologjik të heparit, stabilizojnë proceset metabolike dhe ndalojnë akumulimin e masës dhjamore duke normalizuar kolesterolin dhe trigliceridet. Liv.52 rrit albuminën në serum e cila mbron mëlçinë, ka veprim stabilizues të kolesterolit dhe ndihmon në ruajtjen në vlera normale të kolesterolit, lipoproteinave, fosfolipideve dhe triglicerideve.