A e dimë kuptimin e mirëfilltë të fjalës detoks?

Fjala “detoks” është keqpërdorur aq shumë, shpesh sinonim i premtimeve qesharake, aqsa e ka humbur kuptimin e mirëfilltë. Dhe kjo është një fatkeqësi. Ka shumë njerëz që mund të përfitojnë nga programi i detoksit të trupit të tyre, por zhgënjimet nga premtimet e programeve  të ashtuquajtura “humbje të shpejtë të peshës” apo lëngjet “mrekullibërëse” i kanë shndërruar njerëzit në konfuzë dhe mosbesues, dhe me të drejtë. Gjëja e parë e rëndësishme në lidhje me detoks është se jo të gjithë kanë nevojë për të. Nëse ushqeheni shëndetshëm dhe pastër, përdorni shumë fruta dhe perime, mishin në mënyrë racionale, dhe nëse keni mundësi, shumë ajër të pastër, stërvitje dhe ujë, ka shumë të ngjarë që nuk do të keni nevojë të lexoni më tej. Por kjo ndoshta është më e lehtë në të thënë sesa në të bërë.

Kush ka nevojë për detoks?

Ju keni! (Nëse ndonjë nga këto pika ju tingëllon e njohur):

 • Vështirësi të përqendrimit herë pas here.
 • Kapsllëku i rastësishëm ose diarre të papritura.
 • Raste të pagjumësisë ose të gjumit të tepërt.
 • Mbiushqyerja e pavetëdijshme.
 • Lodhje ose marrje mendsh edhe pas një pushimi të mjaftueshëm.
 • Ndjesia e fryrjes disa orë pas vaktit.
 • Nevojë e tepruar për shumë kafe ose shumë pije energjike gjatë ditës.

Programi i detoksifikimit jo domosdoshmërisht do t’i largojë të gjitha këto pika, por nëse e gjeni veten sadopak në listën e mësipërme, është një shenjë e qartë që mund t’ju duhet të kujdeseni më shumë për trupin tuaj dhe të gjeni mënyra të reja për ta mbështetur atë, duke përfshirë detoksin.

Detoksifikimi (i quajtur edhe biotransformimi) është një proces shumë kompleks biokimik që ndodh kryesisht në mëlçi, veshka dhe mushkëri, megjithatë çdo qelizë në trupin tuaj ka të paktën disa kapacitete për detoksifikim.

Fakti që trupi ynë ka kaq shumë mënyra për të detoksifikuar është një shembull i qartë se me sa toksina përballemi çdo ditë. Sa më shumë mënyra të kemi për t’i hequr ato, aq më mirë!

Në pak fjalë, procesi i detoksit është një detyrë e vazhdueshme për largimin e një toksine nga trupi duke hequr ose  shtuar një përbërës kimik. Pavarësisht nga ekuacioni, kjo detyrë kërkon punë nga organet e detoksit.

Kjo mund të tingëllojë e thjeshtë por është me të vërtetë një zinxhir i ndërlikuar dukurish dhe ndërveprimesh që ndodhin 24 orë çdo ditë, që nga momenti kur lindim deri në momentin kur largohemi nga kjo jetë.

Pra, herën tjetër kur dikush ju tregon për detoks me kite “magjike”, apo lëngje “mrekullibërëse”, ata janë duke folur në njëfarë mënyre përralla. Detoksi është diçka që trupi ynë bën ditëpërditë, të gjitha vetë, gjatë gjithë jetës. Më e mira që mund të bëjmë është ta mbështesim atë.

Ju tashmë e dini se mënyra më e mirë për detoksin është me anë të dietës.

 • Konsumi i ushqimeve organike kur të jetë e mundur.
 • Ulja e konsumit të mishit.
 • Hani më shumë fruta dhe perime të errëta. Ata rritin antioksidantët.
 • Pini ujë në vend të pijeve me bazë sode. Kufizo alkoolin në 2-3 pije në javë.

Çfarë tjetër, përveç ushqimeve dhe pijeve?

Pastroni lavamanet dhe pajisjet e pastrimit. Sendet që përdorim në kuzhinë dhe banjo na ekspozojnë ndaj toksinave të panevojshme gjatë gjithë kohës.

Dhe mund të tingëllojë pak e çuditshme, djersit sa më shumë. Djersa është një rrugë e rëndësishme për detoks.

Nëse zgjidhni shtesa ushqimore, përqendrohuni tek ato që mbështesin organet specifike përgjegjëse për detoksin.

Mëlçia

Është centrali i trupit të njeriut. Nuk ka jetesë pa të. Ajo kryen 500 funksione biokimike, jo vetëm detoks, kështu që ajo nuk duhet të mbetet prapa me detyrat e saj, veçanërisht nëse ju e lodhni duke pirë alkool gjatë një nate intensive.

Ushqeje atë me bimë që ajo pëlqen: Njëmijëfletëshi, Arjuna, Kaperi, Çikore janë të gjitha bimë që gjenden tek Liv.52

Veshkat

Veshkat filtrojnë ujin dhe lëndët e panevojshme nga gjaku juaj dhe e kthejnë atë në urinë, dhe kthejnë gjakun e pastër në trupin tuaj. Gjithashtu balancon elektrolitet në gjak. Ato gjithashtu mbajnë vëllimin e lëngjeve ekstracelulare në kontroll.

Veshkat parapëlqejnë bimë si Tribulus, lulet me gjemba, Indian Madder ose Cyperus që gjenden tek Cystone.

Mushkëritë

Gjatë frymëshkëmbimit, mushkëritë kapin oksigjenin nga atmosfera dhe e futin në qarkullimin e gjakut. Për fat të keq, ato gjithashtu futin dhe gazrat nga trafiku, poleni nga pranvera dhe mbidoza toksike e parfumeve.

Mushkëritë pëlqejnë Wax Tree, Ginger dhe Malabar Nut Tree.

Gjaku

Si mbarten lëndët ushqyesve në qelizat tuaja? Po oksigjeni? Gjaku fut në qarkullim lëndët e nevojshme, dhe largon ato të panevojshme. Transporton mbetjet metabolike të çdo qelize dhe i kthen ato përsëri në mëlçi dhe veshka për filtrim. Gjaku mund t’a quajmë një lumë virtual i riciklimit.

Ruaje me Triphala, Shafranin e Indisë dhe Indian Tinospora, vetëm për të përmendur disa.

Lëkura

Ayurveda mendon se çdo problem me detoksin ose tretjen do të shfaqet më parë në lëkurë, kështu që le të vlerësojmë më shumë organin më të madh të trupit tonë. Keni shtatë shtresa të lëkurës për t’ju mbrojtur toksinat dhe për t’i nxjerrë ato.

Përdorni për lëkurën bimë të tilla si Neem, Triphala dhe Shafranin e Indisë.

Detoksi nuk është diçka që ju bëni për një ditë dhe jeni mirë për gjithë vitin. Detoksi i zgjuar, i duhur ndodh gjatë gjithë ditës, çdo ditë të jetës suaj. Mbështetni detoksin fiziologjik të trupit tuaj, në mënyrë të vazhdueshme, me mençuri dhe gjatë gjithë jetës ..