Ndërsa të gjithë profesionistët e shëndetit dentar pajtohen që pastrimi i dhëmbëve të paktën dy herë në ditë është thelbësore, kur flasim për zgjedhjen e pastës së dhëmbëve debati rreth kësaj teme është paksa kontradiktor.

Cila është pikënisja e këtij debati? Ka të bëjë me ingredientin Fluor, mineral që gjendet në formulimet e pastave të dhëmbëve.

Nga njĂ«ra anĂ«, dentistĂ«t nĂ« pĂ«rgjithĂ«si e konsiderojnĂ« fluorin si ingredient qĂ« shmang kariesin dentar. Nga ana tjetĂ«r, njĂ« grup dentistĂ«sh kanĂ« ngritur shqetĂ«sime rreth neurotoksicitetit tĂ« mundshĂ«m tĂ« fluorit nĂ« ujĂ« tĂ« pijshĂ«m dhe pastat e dhĂ«mbĂ«ve. Dhe sikur kjo tĂ« mos mjaftonte, njĂ« nga revistat mĂ« serioze mjekĂ«sore “Lancet” e pĂ«rcaktoi mineralin si neurotoksinĂ« nĂ« vitin 2014. Pas kĂ«saj, zyrtarĂ«t e shĂ«ndetĂ«sisĂ« – pĂ«r herĂ« tĂ« parĂ« nĂ« mĂ« shumĂ« se 50 vjet – kĂ«shilluan qeveritĂ« lokale qĂ« tĂ« ulnin sasinĂ« e fluorit nĂ« furnizimin me ujĂ« tĂ« pijshĂ«m pas verifikimit tĂ« rasteve tĂ« hiperfluorizimit dentar sidomos nĂ« SHBA dhe Zelanda e Re ku fluorizimi i ujit praktikohet ende.

Kështu që çfarë paste duhet të zgjedhim? Më poshtë do të renditen dy opinione pro dhe kundër rreth fluorit në pastat e dhëmbëve nga dy profesionistë të njohur të Mjekësisë Dentare.

Opinioni Pro Fluorit në Pastat e Dhëmbëve 

Dentisti i New Jersey-it, Alexander Rubinov, DDS, është plotësisht përkrahës i fluorit kur bëhet fjalë për aplikimet sipërfaqësore të pastave të dhëmbëve. Fluori absorbohet nga smalti i dhëmbëve, shpjegon ai, dhe ndihmon duke riparuar dhe rivendosur mineralet e humbura. Me fjalë të tjera, në të vërtetë fluori mund të ndihmojë në ruajtjen e dhëmbëve të fortë.

Dr. Rubinov Ă«shtĂ« plotĂ«sisht dakort se fluori mund tĂ« jetĂ« i rrezikshĂ«m nĂ« sasi tĂ« konsiderueshme. “UnĂ« nuk mund tĂ« dal kundĂ«r tĂ« gjitha kĂ«rkimeve shkencore qĂ« konfirmojnĂ« se fluori nĂ« sasi tĂ« caktuara Ă«shtĂ« toksik,” thekson ai. Por gĂ«lltitja e fluorit nuk rekomandohet nĂ« mĂ«nyrĂ« absolute dhe kjo supozohet se dihet nga moshat e rritura. Sipas Dr. Rubinov, nĂ«se mbahet njĂ« higjienĂ« e duhur dentare-konsum i lartĂ« i ujit, shmangia e pijeve me sheqer, pĂ«rdorimi i fillit dentar dhe furçës pĂ«rditĂ«-kĂ«shtu pak rĂ«ndĂ«ndĂ«si ka nĂ«se pĂ«rdor pasta me fluor ose jo. MĂ« tej ai pohon, “Kjo vlen mĂ« tepĂ«r pĂ«r individĂ«t qĂ« nuk pajtohen me praktikat e mira tĂ« shĂ«ndetit oral.” Me fjalĂ« tĂ« tjera; njĂ« higjienĂ« dentare e duhur dhe nuk kemi pse shqetĂ«sohemi pĂ«r fluorin.

Opinioni Kundër Fluorit në Pastat e Dhëmbëve

Rreth 15 vjet mĂ« pare, Bruno Sharp, DDS i gjeneratĂ«s sĂ« katĂ«rt qĂ« ushtron aktivitetin nĂ« Florida, hodhi dyshime mbi ingredientin e “shkollĂ«s sĂ« vjetĂ«r”, fluorit. Dhe gjeti plot detaje alarmuese.

Sipas Dr. Sharp, “Efektet e fluorit nuk janĂ« ditur nga shumĂ« dentistĂ«, kĂ«shtu qĂ« shumĂ« dentistĂ« akoma besojnĂ« se fluori ka efekte pozitive. Por, fluori Ă«shtĂ« njĂ« neurotoksinĂ« potenciale qĂ« dĂ«mton performancĂ«n konjitive, dhe akumulohet nĂ« trup me kalimin e kohĂ«s.”  Vlen tĂ« theksohet se njĂ« nga nga grupet mjekĂ«sore mĂ« tĂ« besueshme si Mayo Clinic ka paralajmĂ«ruar pĂ«r efektet anĂ«sore tĂ« fluorurit tĂ« natriumit, megjithatĂ« ata shtojnĂ« se administrimi si suplement apo nga uji i fluorit nĂ« pĂ«rgjithĂ«si nuk shkakton efekte anĂ«sore. MegjithatĂ«, Agjensia Amerikane e Mbrojtjes sĂ« Mjedisit ka evidentuar raste se fĂ«mijĂ«t janĂ« ekspozuar mĂ« shumĂ« se ç’duhet ndaj fluorit.

Për këtë arsye Dr. Sharp nuk është i bindur nga shkenca që përkrah efikasitetin e fluorit si alternativë e domosdoshme në trajtimin e kariesit dentar. Ai pohon se pacientët me kancer oral që i nënshtrohen radiacionit kanë përfitime nga fluori. Përpos kësaj, ai është i bindur se kjo nuk është një arsye e fortë që fluori të jetë në pastat e dhëmbëve.

Këto janë opinionet pro dhe kundër të dy profesionistëve rreth përdorimit ose jo të fluorit në pastat e dhëmbëve. Po Ju a jeni dakort me opinionet e tyre?

Himalaya Herbals ofron një game të gjerë të pastave të dhëmbëve. Gama e pastave të dhëmbëve Himalaya është krijuar jo vetëm për përkujdesjen e dhëmbëve, por edhe për kujdesin e gingivave. Të gjitha pastat e dhëmbëve krahas benefiteve të shumta në higjenën orale, janë formuluar në veçanti për kujdesin dhe forcimin e gingivave. 100% natyrale, pa parabene.