Pesticide në prodhimin e fruta-perimeve, hormone në qumësht, antibiotikë në mish – a jemi të sigurtë?

Pesticide në prodhimin e fruta-perimeve, hormone në qumësht, antibiotikë në mish – çfarë roli kanë gjithë këta përbërës shtesë në ushqimin tonë?

Përmirësimi i teknikave të testimit bëjnë të mundur që kërkuesit të detektojnë dhe monitorojnë praninë e disa përbërësve kimikë shqetësuese në ushqim, si dhe në trupin tonë. Megjithëse sasitë janë të vogla dhe ka kontradikta nëse janë apo jo të dëmshme, prezenca e tyre është shqetësuese, sidomos tek prindërit me fëmijë të vegjël.

Cilat janë efektet negative mbi shëndetin tonë të këtyre përbërësve?

Injektimi i hormoneve në gjënë e gjallë, i bën këto të shtojnë peshë më shpejt. Sa më shumë peshë, aq më shumë mish, më shumë përfitime. Gjithashtu hormonet rrisin sasinë e prodhimit të qumështit.

Hormonet janë përdorur me dekada nga industria e mishit, qumështit dhe produktet e konsumit të përditshëm. Estrogjeni sintetik dhe testosteroni kanë përdorim më të shpeshtë.

Ka një lidhje shqetësuese mes këtyre përbërësve dhe shëndetit. Përmendim risqet e kancerit të gjirit rriten me ekspozimin ndaj estrogjenit gjatë jetës. Këto fakte ngrenë një pikëpyetje se a është i sigurtë përdorimi i estrogjenit sintetik në gjënë e gjallë.

Një tjetër hormon për gjedhët apo hormoni i rritjes i rikombinuar (rBGH) rrit prodhimin e qumështit. Edhe pse cilësohet i sigurtë, disa pohojnë se hormoni rBGH rrit nivelin e përbërësve kimikë në trupin tonë të cilët mund të shkaktojnë kancer. Bashkimi Europian ka ndaluar importin e mishit me hormone. Japonia, Kanadaja, Austarlia, Zelanda e Re dhe BE kanë ndaluar produktet e trajtuara me rBGH.

Po në Shqipëri a ndodh kjo? Sa është niveli i lejuar? A jemi të sigurtë?

Mishi i trajtuar me hormone dyshohet se ka lidhje me pubertetin e parakohshëm tek fëmijët. Një studim i vitit 2009 zbuloi se fëmijët që konsumonin më shumë proteina shtazore hynë në pubertet rreth shtatë muaj më shpejt se ata që konsumonin më pak. “Nuk ka rëndësi nëse është qumësht, djathë apo mish – të gjitha këto proteina shtazore kanë një ndikim domethënës në sistemin tonë IGF,” sipas Thomas Remer, Ph.D., një nga autorët e studimit në fjalë në Gjermani.

Fermerët bashkë me ushqimin e kafshëve aplikojnë përditë antibiotikë në doza të vogla të për bagëtinë e tyre. Këtë nuk e bëjnë që të parandalojnë të sëmuren, por të shtojnë sa më shumë në peshë.

Por shumë mjekë dhe studiues kanë hedhur dyshime se kjo praktikë po kontribuon në rritjen e shtameve rezistente ndaj antibiotikëve, duke paraqitur një rrezik serioz për shëndetin tonë.

Nuk ka mundësi të zbulohet lehtë nëse produktet e mishit janë të trajtuara me antibiotikë ose jo. Tetraciklina, Ciprofloksacina, Kloramfenikoli përdoren rëndom edhe në Shqipëri tek shpesët.

Fermerët përdorin pesticide në kultivimin e frutave dhe perimeve. Përcaktimi i kufijve se sa mbetje të pesticideve duhet të ketë në ushqim vlerësohet nga EPA; një proces kompleks që nuk është i lehtë për t’u zbërthyer. Frutat dhe perimet që kanë ngarkesën më të lartë me pesticide janë:

 • Pjeshka
 • Molla
 • Domate
 • Qershia
 • Luleshtrydhja
 • Rrushi
 • Spinaqi
 • Patatja etj

Ndërsa frutat dhe perimet me ngarkesën e pesticideve më të ulët janë:

 • Avokado
 • Ananasi
 • Asparagus
 • Mango
 • Banane
 • Brokoli
 • Papaya etj

Por si e mbron Ti veten nga toksinat & kimikatet e tyre?! Bëje mëlçinë të buzëqeshë përsëri; DETOX trupin nga lëndët e dëmshme të barnave, ushqimeve apo alkoolit me Liv.52-që prej 1955. Bimët mjekësore tek formula e Liv.52; çikorja, njëmijëfletëshi, arjuna, capparis mbrojnë organizmin & përmirësojnë funksionet e tij. http://liv52.al/